Børnene på Hidden Valley Road er et journalistisk mesterværk om en familie, der rammes hårdt af skizofreni – fra forlaget Svane & Bilgrav

"En ekstraordinær videnskabelig detektivhistorie og familiesaga"

Det er en News York Times bestseller, blandt Obamas favoritbøger og varmt anbefalet af Oprah Winfrey. En gribende beretning om en familie med 12 børn, hvoraf 6 får skizofreni, rammer nu boghylderne i en dansk oversættelse. Og Danmark spiller en vigtig rolle i bogen.

Det ligner et strålende glansbillede. Mellem 1945 og 1965 får ægteparret Don og Mimi Galvin 12 umiddelbart sunde og raske børn. Men i Colorado Springs – på den ellers fredelige Hidden Valley Road – gemmer familien på en voksende hemmelighed: Skizofrenien breder sig som en steppebrand mellem familiens medlemmer. Den invaliderende psykiske sygdom er drivkraften i den gribende rejse ind i familien Galvins tragedie, som forfatteren Robert Kolker tager læseren med på.

Når det civiliserede går i opløsning

Da den ældste søns sygdom slår ud i lys lue, er det startskuddet til familiens nedtur, hvor seks af Don og Mimis drenge rammes efter tur. Daglige fysiske kampe om rangordenen bryder ud mellem sønnerne, og forældrene forsøger desperat at tøjle det utøjlelige. Faderen giver eksempelvis sønnerne boksehandsker for at skabe “orden” i volden. Men skizofrenien skubber efterhånden de syge drenge ud i kriminalitet: først mindre forseelser som rapserier og ulovlig indtrængen, senere brandstiftelse, incest og mord.

Hvor skal hjælpen komme fra? Danske dataregistre spiller nøglerolle

Forældreparret Don og Mimi søger hjælp på hospitaler, men møder kulde i datidens videnskabelige miljø: mange forskere mente i 50’erne og 60’erne, at strenge mødre – hvilket de betegner Mimi Galvin som – var skyld i udviklingen af skizofreni hos deres børn. 

Midt i mørket tager beretningen, for den danske læser, en interessant drejning. I 1967 kulminerer den videnskabelige debat i en større konference, hvor forskeren David Rosenthal præsenterer forskning med afsæt i Danmarks omfangsrige dataregistre. Gennem studier af adoptivbørn finder Rosenthal og andre frem til, at par med skizofreni ikke kan overføre skizofreni til deres adoptivbørn, med mindre adoptivbørnene i forvejen har genetisk anlæg for skizofreni. Denne opdagelse leder forskere frem mod den konklusion, at biologisk arv må spille en helt afgørende rolle i udviklingen af skizofreni.


Familien flettes ind i videnskab

Børnene på Hidden Valley Road er således flere fortællinger i én. Det et tragisk portræt af en familie, der fanges i en trykkoger af eskalerende vold og kriminalitet, og som ikke kan slippe ud af den på grund af omverdenens fordømmelse af “den skizofrenogene mor”. Og det er en beretning om, hvordan utrættelige videnskabsfolk skridt for skridt lykkes med at nuancere billedet, så ofrene kan få bedre hjælp. Familiesaga og videnskab flettes naturligt sammen, da Galvin-familien bidrager med deres unikke genmateriale til forskningen.

Børnene på Hidden Valley Road er en gribende og følsomt sammenvævet bog, der har taget USA med storm. Den har kvalificeret sig blandt Obamas favoritbøger, det er en New York Times bestseller, ligesom bogen er varmt anbefalet af Oprah Winfrey.

“Børnene på Hidden Valley Road er en ekstraordinær videnskabelig detektivhistorie og familiesaga, der kaster lys over noget, alt for mange af os er konfronteret med: mental sygdom.”
— Oprah Winfrey

Børnene på Hidden Valley Road udkommer den 23. februar.

Tilbage til nyheder